سنگ نما چیست؟ انواع نمای سنگ و ۳ کاربرد آن

برای دریافت اطلاعات بیشتر، مشاوره رایگان و ثبت سفارش با شماره 02149015 در تماس بگیرید.

سنگ نما چیست؟ معرفی انواع نمای سنگی و کاربرد هر یک در ساختمان سازی

سنگ نما چیست؟ انواع نمای سنگ و ۳ کاربرد آن

سنگ از جمله مصالح کاربردی و بسیار رایج برای انواع نمای ساختمان‌های مسکونی، تجاری، اداری و سازمانی است. به عبارتی نمای سنگی در مقایسه با نمای آجری و یا سیمانی جلوه‌ی بسیار منسجم، مستحکم و مقاومی دارد. معمولا از سنگ، جهت نمای ساختمان‌هایی با سبک مدرن، کلاسیک و رومی به وفور استفاده می‌شود. همچنین استفاده از سنگ نما برای ساختمان‌های دو طبقه دوبلکس تا چند طبقه و همچنین سازه‌های ویلایی بسیار رایج و مرسوم است. بهره‌مندی از انواع سنگ نما برای سازه‌های ساختمانی، بسیار مورد استقبال پیمانکاران و همچنین مورد توجه اغلب مشتریان است. چرا که سنگ و نماهای سنگی به جهت زیبایی شناسی در هنر معماری حرف اول و آخر را می‌زند. در ادامه با ما همراه باشید تا بیشتر با انواع نما سنگ در سازه‌های تلفیقی و مدرن آشنا شوید.

نما چیست؟ سنگ نما چیست؟

 تعریف نما در ساختمان تنها به مجموعه‌ای از ابزار و عناصر ختم نمی‌شود. بلکه ماهیت چگونگی قرارگیری آنها در ساختمان سازی بسیار حائز اهمیت است. طراحی محیط درونی و بیرونی، ترکیب و کیفیت مصالح بکار برده شده همراه با تکمیل پلان‌ها بایستی مورد توجه طراحان معماری قرار گیرد. در این میان بهره گیری از سنگ نما برای مجتمع‌های لوکس تجاری و ساختمان‌های مسکونی سبب جلوه تماشایی سازه می‌شود. 

سنگ نما یا نما سنگ چیست و چه کاربردی دارد؟ نمای سنگی سفید ساختمان

اگرچه استفاده از انواع سنگ نما برای سازه‌های کلاسیک، رومی و تلفیقی بسیارگران قیمت تمام می‌شود. اما مزایای بسیاری را از نظر کیفیت به همراه می‌آورد که ارزش آن را بالا نگه خواهد داشت. به طور کلی استفاده از انواع سنگ نما در طرح‌ها و رنگ‌ها، ویژگی خاص طراحی نمای سنگی است. در برخی از سازه‌های سنگی از سنگ‌های تزئینی مانند سنگ‌های قلوه‌ای یا سنگ‌های قیچی در اندازه‌های متنوع تراشیده شده بکار برده می‌شود. در ادامه به توضیح ویژگی‌ها و اهمیت سنگ نما در سازه‌های ساختمانی می‌پردازیم.

ویژگی‌های سنگ نما چیست؟

همانطور که در ابتدا اشاره شد، سنگ در زیبایی شناسی سازه بسیار موثر است. همچنین سنگ عایق حرارتی بوده و در برابر رطوبت، سرما و یخ زدگی بسیار مقاوم و بادوام است. البته پس از گذر زمان به تدریج در اثر تابش نور آفتاب، تغییر رنگ تدریجی می‌دهد. اما از آنجایی که نور خورشید به صورت یکدست بر ساختمان می‌تابد، تغییر رنگ بصورت یکسان در همه بخش‌های سازه رخ می‌دهد و به هیچ عنوان این مسئله جلب توجه چندانی ایجاد نمی‌کند. اغلب جلوه ظاهری سنگ نما برای سازه‌های ساختمانی بسیار خوش منظره و شیک است. به خصوص اگر سازه در منطقه‌ای کوهستانی و یا حاصلخیز ساخته شود، چشم اندازی خیره کننده به وجود می‌آید. 

البته ناگفته نماند که استفاده از انواع سنگ نما علاوه بر ایجاد جلوه بسیار مدرن، باعث دوام و استحکام سازه نیز می‌شود. نمای سنگی اغلب برای ساخت خانه‌های مسکونی، تجاری و اداری بکار برده می‌شود. سنگ، ابزار کاربردی بسیار مهمی در ساخت نماهای گوناگون ازجمله نمای مدرن است. سنگ‌های رنگین جلوه زیبایی به نمای مدرن بنا می‌بخشد. بدون شک از نظر هزینه نمای سنگ به نسبت نماهای دیگر مانند آجر، هزینه‌های بیشتری را شامل می‌شود. اما ارزش آن را دارد که از سازه‌ای زیبا و بادوام برخوردار شوید.

با توجه به توضیحات گفته شده در اینجا به طور تیتروار به ویژگی‌های استفاده از سنگ‌های نما اشاره می‌کنیم:

  • ایجاد زیبایی شناسی خاص در نمای سنگی سازه
  • مقاومت در برابر هر گونه حرارت، رطوبت و برودت
  • مناسب برای سازه های ساختمانی در مناطق شرجی
  • دارای سطح پایداری بالا در مواجه با حوادث طبیعی نظیر سیل و زلزله
  • مناسب برای انواع سازه‌های مسکونی، تجاری، سازمانی، ویلا دوبلکس و …

اهمیت نمای سنگ و ترکیب آن با سایر مصالح ساختمانی

 در برخی مواقع کاربرد سنگ‌های نما، با ترکیب مصالح دیگری از جمله شیشه، سرامیک و یا آجر بکار برده می‌شود. همین ترکیب مصالح ساختمانی، سبب دیده شدن و جذابیت بیشتر نما می‌شود. البته این نوع ترکیب مصالح تا حد بسیار زیادی بستگی به سبک و طراحی سازه دارد. برای سازه‌های دو طبقه و یا سازه‌های ویلایی، سنگ بسیار گزینه مناسبی است. چراکه سازه‌های دو طبقه معمولا در حومه شهر و یا در برخی از نقاطی که متناسب با بافت و موقعیت منطقه‌ای، هارمونی و هماهنگی خاصی ایجاد می‌کند، ساخته می‌شوند. بنابراین مطمئن‌ترین مصالح جهت اینگونه سازه‌ها، ترجیحا استفاده از نمای سنگی است. نمای سنگ را بیشتر می‌توان در سازه‌های لوکس و مجلل مشاهده کرد. سنگ‌های تزئینی برای طراحی نمای خارجی ساختمان، در ابعاد و شکل‌های متنوع به ظاهر آن جلوه خاصی می‌دهند که بسیار تحسین برانگیز است.

کاربرد نماسنگ در سازه‌های تلفیقی مدرن چیست؟

 می‌توان قابلیت‌های چشمگیر سنگ را در هر نوع سازه‌ای اعم از سازه‌های دو طبقه تا چندین طبقه در سبک‌های گوناگون سبک رومی، مدرن، کلاسیک و غیره مشاهده کرد. کاربرد سنگ نما برای سازه‌های ساختمان‌های مسکونی، تجاری، شخصی و سازمانی بسیار است. خواص سنگ به گونه‌ای است که حتی برخی پیمانکاران پا را فراتر گذاشته و خلاقانه‌تر عمل می‌کنند. آنها از ترکیب سنگ با سایر مصالح دیگر، سبک‌های نوین و زیبایی را خلق می‌کنند که زیبایی نمای سازه را مخصوصا در نمای ساختمان چند طبقه، چندین برابر می‌کند. 

برای نمونه ترکیب شیشه و نماسنگ ساختمان چند طبقه، باعث ایجاد سبکی مدرن و درعین حال منسجم می‌شود. همچنین حس توازن را از مجموعه‌ی این دو ابزار در بیننده ایجاد می‌کند.
همچنین برای یک نمونه دیگر می‌توان به ترکیب سنگ نما با آجر نما اشاره کرد که یک نمای سنتی زیبا و جذاب را برای خریداران و مالکان به ارمغان می‌آورد؛ می‌توانید از انواع مختلف آجر جهت طراحی نمای ساختمان خود استفاده نمایید تا نمای آپارتمان خود را زیباتر کنید.

در ادامه به توضیح مختصری درباره ترکیب انواع سنگ نما با سایر مصالح ساختمانی می‌پردازیم.

ترکیب سنگ نما با آجر

استفاده از مصالح گوناگون باعث جلوه‌های متفاوت و سبک‌های متنوع می‌شود. طراحی نمای ساختمان دو طبقه سنگی، معمولا نمایی لوکس و مدرنی به وجود می‌آورد. اغلب از این طراحی در فضاهایی که نیاز چندانی به سبزینگی محیطی ندارند، یا در فضاهای خیابانی خوش منظره که دسترسی راحت‌تری به سطح شهر دارند، استفاده می‌شود. در برخی مواقع نمای ساختمان‌ دو یا چند طبقه سنگی را با مصالح آجری ترکیب کرده و در الگوهای متفاوتی ارائه داده می‌شوند.

لیست قیمت : قیمت انواع آجر

ترکیب سنگ نما با شیشه

در ساخت نمای ساختمانی که در آن شیشه از جمله عناصر کاربردی در سازه است، به مراتب در مناطق و کشورهای دیگر به وفور استفاده می‌شود. اما در ایران نمای ساختمان‌ شیشه‌ای به دلیل هزینه‌های گران قیمت و عدم استقبال عموم آنقدر مرسوم نبوده و اغلب پیمانکاران ترجیح می‌دهند از ترکیب سنگ نما و شیشه در ساخت سازه استفاده کنند.

 شیشه به عنوان کاربردی‌ترین و تزئینی‌ترین مصالح ساختمانی قدمتی تاریخی دارد. اما همانطور که گفته شد به دلیل عدم استقبال ایرانیان از مصالح شیشه‌ای و هزینه بسیار بالای آن، در ایران به ندرت از آن به تنهایی استفاده می‌شود. از سوی دیگر شاید به مراتب به موضوعات فرهنگی نیز بازگردد. به دلیل آنکه شیشه به گونه‌ای ساخته می‌شود که فضای درونی آن مشخص است. هرچند که نماهای شیشه‌ای در انواع مختلف همراه با استحکام و دوام مناسب بصورت چند جداره، همراه با عایق و مقاومت در برابر حرارت، گرما، صدا، نور، سرما و غیره بکار برده می‌شود. در هر صورت ترکیب شیشه با سنگ نما، از جمله طراحی‌های مشتری پسند و خاص محسوب می‌شود.

بیشتر بخوانید : نما شیشه ای را بهتر بشناسید

ترکیب سنگ نما با سرامیک

اصولا سرامیک یکی‌ از مصالح پُرمصرف و کاربردی در ظاهر بنا است. طبیعتا استقبال از این طراحی به دلیل ویژگی‌های مفید آن، همچون استحکام در برابر یخ زدگی، محافظی ایمن در برابر رطوبت، قیمت مناسب و مسائلی از این نظر است. ترکیب انواع سنگ نما با سرامیک را اغلب در سازه‌های شهرهای بزرگ شاهدش هستیم. استفاده از سرامیک در کنار سنگ نما تا حد بسیار زیادی در پایین آمدن هزینه‌های سازه مؤثر است.

انواع سنگ نما در سازه‌های ساختمانی کدامند؟

با توجه به توضیحات گفته شده، نقش سنگ نما در سازه‌های گوناگون بسیار حائز اهمیت است. علاوه بر زیبایی نما، پایداری و مقاومت بنا را در برابر حوادث طبیعی مانند سیل و زلزله به راحتی حفظ می‌کند. در این بخش به انواع سنگ‌های نما به طور خلاصه اشاره می‌کنیم.

انواع سنگ نما با دیزاین های جدید در سال 2023 با رنگ های سفید، کرم، مشکی و ...

سنگ تراورتن

 در نماهای ساختمانی از انواع سنگ نماهای گوناگون استفاده می‌شود که هریک ویژگی‌های مختص به خود را شامل می‌شوند. اما عمده‌ترین تفاوت سنگ نماها در دانش زمین شناسی، نوع ساخت و شکل‌گیری آنهاست.   

در نمای سنگ ساختمان چند طبقه اغلب از سنگ تراورتن استفاده می‌شود. سنگ تراورتن از جمله سنگ‌هایی است که به دلیل مرغوبیت و کیفیت آن در بین پیمانکاران از محبوبیت ویژه‌ای برخوردار است. همچنین در زیبایی شناسی سازه نقش بسیاری دارد.

مشخصات سنگ تراورتن

از جمله مشخصات فنی و ظاهری سنگ تراورتن می‌توان به موارد زیر اشاره کرد.

  • سنگ تراورتن در برابر اشعه نور خورشید مقاوم بوده و تغییر رنگ در آن به وجود نمی‌آید.
  • دارای تنوع رنگی بالا و مناسب با تمامی سلیقه‌ها
  • مقاوم در برابر تغییرات دما و مناسب برای تمامی شرایط جغرافیایی
  • بهره مندی از سنگ تراورتن به عنوان یک پوشش دهی مناسب برای نمای ساختمان‌ها

سنگ مرمر

 از دیگر انواع سنگ نما می‌توان به سنگ مرمر اشاره کرد. از سنگ مرمر معمولا برای ساختمان‌هایی بکار برده می‌شود که در شهر واقع شده‌اند. از این نوع سنگ نیز برای نمای ساختمان‌های دو تا چند طبقه استفاده می‌شود. اما در مقایسه با سنگ تراورتن از زیبایی چندانی برخوردار نیست.

مشخصات سنگ مرمر

سنگ مرمر دارای خواص بسیاری است. از جمله اصلی‌ترین خواص آن به شرح زیر است.

  • مناسب برای پوشش دهی کف و راه پله‌های ساختمانی
  • مقاوم در برابر باران‌های اسیدی، هوازدگی و گازهای شیمیایی
  • سنگ مرمر به عنوان یکی از زیباترین انواع سنگ نماها و  مناسب برای سازه‌های دکوراتیو ساختمان‌ها است.
  • دارای قیمت مناسب و مقرون به صرفه

سنگ گرانیت

 از دیگر انواع سنگ‌ نما برای سازه‌های ساختمانی، سنگ گرانیت است. کاربرد این سنگ در نمای ساختمانی بسیار خاص و ویژه است. گرانیت از جمله سنگ‌هایی است که در زیبایی نمای ساختمان تاثیر گذار است.

مشخصات سنگ گرانیت

از جمله مشخصات اصلی سنگ گرانیت می‌توان از موارد زیر نام برد.

  • دارای چگالی بالا و پایداری در برابر هرگونه سایش و ضربه‌های احتمالی
  • مقاوم در برابر هرگونه حرارت، برودت، سرما و اشعه نور خورشید
  • سهولت در استفاده از سنگ گرانیت برای نمای ساختما‌ن‌ها

کاربرد انواع سنگ نما در طراحی ساختمان‌ها

انواع سنگ نما به دلیل ویژگی‌هایی که شامل می‌شود، کاربردهای فراوانی در طراحی نمای ساختمان، شکل ظاهری و داخلی آن دارد. از جمله کاربرد سنگ نما علاوه بر نمای ساختمان می‌توان به موارد زیر اشاره کرد.

کاربرد نما سنگی برای ساختمان با سقف شیروانی و ترکیب با آجر

کفپوش ساختمان

استفاده از سنگ به عنوان کفپوش درون ساختمان نه تنها سبب رفلکس شدن نور می‌شود، بلکه فضا را نورانی‌تر و روشن‌تر نشان می‌دهد. توجه داشته باشید که نوع سنگ استفاده شده برای کفپوش نه تنها بایستی بسیار مرغوب باشد، بلکه قابل شستشو و نظافت را هم داشته باشد.

پوشش دیواره‌های داخلی ساختمان

برای پوشش دهی دیواره‌های داخلی ساختمان نظیر راهروها، دیواره‌های پارکینگ و دیواره‌های لابی ساختمان‌ها، دیوارهای سرویس بهداشتی و نظایر این‌ها حتماً بایستی از انواع سنگ نما استفاده شود. نمای سنگ برای پوشش نمای دیواره‌های داخلی ساختمان بسیار رایج است. در‌واقع در اغلب سازه‌های نوساز از پوشش سنگ نما برای دیواره‌های داخلی بخش‌هایی از ساختمان استفاده می‌شود.

پوشش پلکان

از دیگر کاربرد سنگ‌های نما می‌توان به پوشش پلکان اشاره کرد. جلوه زیبای انواع سنگ نما به گونه‌ای است که سطح را براق و درخشنده جلوه می‌دهد. علاوه بر آن به دلیل آنکه سنگ‌های استفاده شده برای پوشش دهی پله‌ها، مدام در مجاورت با سایش و ضربه‌های احتمالی قرار می‌گیرد، بایستی از سنگ‌های بسیار سخت و ضد ضربه استفاده شود. همچنین این نوع سنگ نما بایستی قابلیت شستشو را نیز داشته باشد. به همین جهت سنگ‌های مرمریت و گرانیت بیشترین استفاده را برای پوشش دهی دارند.

مزایای استفاده از انواع سنگ نما چیست؟

با برخورداری از سنگ نما مرغوب به عنوان یکی از بهترین متریال ساختمانی دیگر نیازی به نگرانی برای هزینه‌های بازسازی و حفظ و نگهداری آن نخواهد بود. چرا که سنگ نما مرغوب از ماندگاری و طول عمر بسیار بالایی برخوردار است. در این بخش به برخی از فواید استفاده از انواع نما سنگ به صورت تیتروار اشاره می‌کنیم.

  • ظاهر شیک و مدرن در قیاس با سایر سازه‌های سنتی
  •  استحکام بالا در برابر حوادث طبیعی مانند زلزله
  •  تعمیرپذیری و بازسازی در کمترین زمان ممکن
  •  ماندگاری طولانی مدت

جمع‌بندی راجع به انواع و کاربرد نمای سنگی

با توجه به توضیحات گفته شده به خوبی با کارایی انواع کاربرد نمای سنگ آشنا شدید. بی‌تردید امروزه سنگ به عنوان یکی از پر مصرف‌ترین مصالح ساختمانی شناخته شده است. به طوریکه در تمامی سازه‌های نوساز ما به وفور شاهد انواع سنگ‌های نما در بیرون و درون ساختمان‌ها هستیم. سنگ نما ها دارای انواع مختلفی است که می‌توان بنا بر نوع نیاز مصرفی از انواع آن بهره مند شد.

سوالات متداول درباره سنگ نما ساختمان

ویژگی‌های سنگ نما یا نما سنگ چیست؟

اگر بخواهیم به صورت لیست وار ویژگی‌های سنگ نما را برایتان شرح دهیم شامل ۱٫ ایجاد زیبایی شناسی خاص در نمای سنگی سازه ۲٫ مقاومت در برابر هرگونه حرارت، رطوبت و برودت ۳٫ مناسب برای سازه‌های ساختمانی در مناطق شرجی ۴٫ دارا بودن سطح پایداری بالا و غیره که بیشتر در این مقاله مورد بررسی قرار داده‌ایم.

سنگ نما در چه نماهای ترکیبی‌ای مورد استفاده قرار می‌گیرد؟

کاربرد سنگ نما در سازه‌های تلفیقی مدرن و موارد استفاده از آن در این معماری را می‌توان به دسته‌های ترکیب سنگ نما با آجر، ترکیب سنگ نما با شیشه، ترکیب با سرامیک و غیره است.

منبع : ویکی‌پدیا

4.7/5 - (3 امتیاز)

نوشته های مرتبط

بدون دیدگاه

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *

تماسمحصولاتپروژه هاواتس‌اپ